یکی از مهم و کاربردی ترین تجهیزاتی که امروزه روی اکثر خودروها نصب می شود، کروز کنترل Cruise Control است که در ادامه به آن می پردازیم.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که پس از رانندگی طولانی مدت در معابر درون و برون شهری، بخواهید که پای خود را از روی پدال گاز بردارید و کمی استراحت کنید. اما این امکان وجود نداشته و با برداشتن پا از روی پدال گاز، مشاهده کردید که از سرعت خودرو کاسته می شود. چاره این مشکل، کروز کنترل است! ساده ترین کاربرد کروز کنترل، این است که سرعت خودرو را ثابت نگه داشته و راننده می تواند پای خود را از روی پدال گاز بردارد. همچنین باید درنظر داشت که یکنواختی گاز خوردن خودرو و سرعت ثابت، باعث کاهش مصرف سوخت در مسیرهای برون شهری می شود. البته حین استفاده از کروز کنترل باید ملاحظات ایمنی مثل فاصله با خودروی جلویی و فرمان پذیری خودرو درنظر گرفته شود. چرا که کروز کنترل های عادی امکان کنترل سیستم فرمان و ترمز را ندارند.
کروز کنترل چگونه فعال و غیر فعال می شود؟
معمولا و در اکثر خودروهای موجود در بازار، دکمه های مربوط به تنظیمات کروز کنترل روی سمت چپ یا راست غربیلک فرمان تعبیه شده است. بسته به نوع خودرو، برای این سیستم یک سرعت پایه درنظر گرفته شده و برای فعال سازی کروز کنترل، سرعت خودرو باید بیش تر از سرعت پایه باشد. مثلا اگر برای سیستم کروز کنترل خودروی X سرعت پایه ۵۰ کیلومتر بر ساعت درنظر گرفته شده باشد، امکان فعال سازی آن حتی با سرعت ۴۹ کیلومتر بر ساعت نیز وجود ندارد.
برای فعال سازی کروز کنترل، ابتدا باید با فشردن دکمه مربوط به فعال سازی، سیستم را روشن کرد. سپس با فشردن دکمه SET، کروز کنترل روی سرعت مورد نظر کاربر تنظیم می شود. این امکان وجود دارد که با فشردن دکمه های مثبت و منفی، سرعت تثبیت شده را کم یا زیاد کرد. در مورد غیر فعال کردن سیستم کروز کنترل باید گفت که راننده می توانند با فشردن دکمه Cancel عملکرد این سیستم را متوقف کند. باید این را هم افزود که علاوه بر امکان غیر فعال کردن کروز کنترل به واسطه دکمه های موجود روی غربیلک فرمان، با فشردن پدال ترمز نیز فعالیت کروز کنترل متوقف می شود.