توضیحات
فرم پیش ثبت نام خریدار خودرو فونیکس FX
فیلد های "*" اجباری هستند
خانواده فونیکس FX
- فونیکس FX
- فونیکس FX پریمیوم
- فونیکس FX AWD
- فونیکس FX برقی
توضیحات فرایند ثبت نام خودرو Fownix FX (گروه خودرویی دلیلی)
فونیکس FX
اف ایکس سومین کراس اوور برند فونیکس است که پس از تیگو ۷ پرو و تیگو ۸ پرو به سبد محصولات این برند اضافه شد. این کراس اوور مونتاژی با اتکا بر طراحی ظاهری جذاب، قوای فنی خوب و بهره وری از سطح مناسب تجهیزات ایمنی و رفاهی، توانست به یکی از پرفروش ترین خودروهای مونتاژی موجود در بازار ایران بدیل شود. در این مطلب، به طور اجمالی به فونیکس FX پرداخته ایم.
در بسیاری از مارکت های خودرویی، کراس اوورها همواره طرفداران خاص و پر و پا قرص خود را دارند. در این میان برخی از شرکت ها فراتر عمل کرده و کراس اوورهای کوپه را به لیست محصولاتشان اضافه می کنند. بازار خودروی کشور نیز چندان غریبه با خودروهای کراس اوور کوپه نیست و می توان به خودروهایی نظیر تویوتا C-HR اشاره کرد که نسخه های هیبریدی و توربوشارژ آن در اواخر دهه ۹۰ شمسی و پیش از ممنوعیت واردات خودرو پا به خیابان های گذاشتند.
فونیکس اف ایکس، کراس اوور کوپه ی مدیران خودرو
فونیکس اف ایکس نیز تقریبا از همان قواعد مشابه با تویوتا C-HR پیروی می کند. مهم ترین شاخصه ای که سبب شده تا نمای ظاهری کراس اوورهایی مثل فونیکس FX به سان خودروهای کوپه باشد، انحنای رو به پایین سقف است که از ستون A شروع شده و به ستون C ختم می شود. علاوه بر این، در سایر اجزای بدنه به جهت اسپرت و تهاجمی نشان دادن ظاهر خودرو، از خطوط متعددی بهره گرفته شده است. مضاف بر این، شاهد به کارگیری از المان های روز طراحی در نمای ظاهری فونیکس FX هستیم.
طول، عرض، ارتفاع (میلی متر) | 4400*1830*1588 |
فاصله بین دو محور (میلی متر) | 2630 |
وزن خالص (کیلوگرم) | بین 1381 تا 1444 |
حجم محفظه بار (لیتر) | 292 |
برای مثال، در نمای جلو چراغ های اصلی خودرو به طرفین سپر منتقل شده و مانند خودروهایی نظیر ام وی ام ایکس۲۲ پرو، چراغ های نور در روز بالاتر از چراغ های اصلی تعبیه شده اند. همچنین در قسمت عقب، از چراغ های پیوسته استفاده شده که آن هم از جمله ترندهایی است که امروزه در بسیاری از خودروها می بینیم.
البته شایان ذکر است که سازنده استفاده از المان های جدید را صرفا به نمای بیرونی FX محدود نکرده و در داخل آن نیز شاهد استفاده استفاده از ترندهای روز هستیم. چرا که حین ورود به کابین فونیکس FX، جدای از سبک طراحی مینیمال داشبورد، استفاده از دو صفحه نمایشگر ۱۰.۲۵ اینچی برای کلاستر و مالتی مدیا جلب توجه می کند. مضاف بر این، دکمه های مکانیکی تا حد زیادی حذف شده و کنترل بسیاری از موارد از طریق مانیتور چند منظوره FX انجام می شود.
دارای پنج ستاره ایمنی از مرکز تست تصادف اروپا
همانطور که می دانید، یکی از مهم ترین شاخصه ها برای خرید یک خودرو، تعداد ستاره های ایمنی آن است. باید به این نکته اشاره کرد که فونیکس FX از جمله خودروهای مونتاژی موجود در بازار ایران به شمار می رود که در تست های یورو ان کپ شرکت کرده و موفق به کسب پنج ستاره ایمنی از این مرکز معتبر اروپایی شده است.
مشخصات فنی فونیکس FX پرمیوم
کراس اوور کوپه فونیکس به لطف بهره وری از پیشرانه ۱.۶ لیتری توربو، توانی بالغ بر ۱۹۷ اسب بخار قدرت و ۲۹۰ نیوتن متر گشتاور را در چنته دارد. این نیرو به واسطه ی جعبه دنده هفت سرعته دوکلاچه تر به محور جلو منتقل می شود. هماهنگی مناسب پیشرانه و گیربکس سبب شده تا شتاب صفر تا ۱۰۰ فونیکس FX حدود ۸ ثانیه باشد.
حجم پیشرانه | 1.6 لیتر – توربو |
حداکثر قدرت | 197 اسب بخار در 5500 دور در دقیقه |
حداکثر گشتاور | 290 نیوتن متر در 1750 – 4000 دور در دقیقه |
نوع گیربکس | 7 سرعته اتوماتیک دوکلاچه |
تفاوت تیپ پرمیوم با اکسلنت چیست؟
مدیران خودرو پیش از عرضه فونیکس اف ایکس پرمیوم، تعدادی را در قالب تیپ اکسلنت و با پیشرانه چهار سیلندر 1.5 لیتری توربو روانه بازار کرد. این پیشرانه، توانایی تولید 156 اسب بخار قدرت و 230 نیوتن متر را دارد که نسبت به پیشرانه به کار رفته در تیپ پرمیوم، 41 اسب بخار و 60 نیوتن متر کمتر تولید می کند. همچنین گیربکس فونیکس اف ایکس اکسلنت از نوع CVT است که در حالت تیپ ترونیک، 9 دنده مصنوعی را در اختیار کاربر قرار می دهد. دیگر وجه تمایز این دو تیپ، سیستم تعلیق قسمت عقب آن ها است. چرا که تیپ اکسلنت از سیستم تعلیق تورشن بیم و تیپ پرمیوم از سیستم تعلیق مولتی لینک بهره می برد.
تجهیزات ایمنی و رفاهی فونیکس اف ایکس
اف ایکس از مجهزترین خودروهای موجود در بازار ایران است و در لیست تجهیزات ایمنی و رفاهی آن، شاهد مواردی از قبیل شش کیسه هوا، سیستم ترمز ضد قفل، سیستم کنترل پایداری بوش ورژن 3/9، سیستم TCS کنترل کشش، سیستم کنترل حرکت خودرو در سراشیبی، ترمز پارک برقی، اتوهلد، ایموبلایزر، رادار نقطه کور، رادار هشدار خروج از پارک، رادار حرکت بین خطوط، رادار هشدار خروج از لاین، کروز کنترل تطبیقی، رادار هشدار برخورد از جلو، سیستم ترمز خودکار اضطراری، سیستم دوربین 360 درجه، سنسور نور و سنسور باران، سیستم کنترل فشار باد تایرها، هشت بلندگو، فرمان برقی چند منظوره، تنظیم برقی صندلی های جلو، گرمکن و سردکن صندلی های جلو، کول باکس، نور پردازی داخلی 64 رنگ، در برقی صندوق، آنتی ترپ، سانروف دو حالته و …هستیم.
اف ایکس برقی بدون پیشرانه بنزینی!
شرکت مدیران خودرو که پیش تر در نمایشگاه خودرو شیراز 1403 از نسخه الکتریکی اف ایکس پرده برداشته بود، همینک اف ایکس برقی را بدون پیشرانه بنزینی را برای علاقه مندان به خودروهای برقی به بازار عرضه کرده است.
مشخصات ظاهری و فنی فونیکس FX برقی
در مورد تفاوت های ظاهری فونیکس FX برقی با بنزینی، باید گفت که عمده ترین وجه تمایز این دو در نمای ظاهری، معطوف به قسمت جلو است. چرا که فرم چراغ ها و سپر جلوی اف ایکس برقی با بنزینی متفاوت بوده و شاهد تعبیه درگاه شارژ خودرو در قسمت میانی سپر – به جای جلو پنجره – هستیم. همچنین رینگ های این نسخه دارای ظاهر متفاوتی با رینگ های نسخه بنزینی است و طراحی آن با ذات خودرو تطبیق یافته است.
این نسخه از فونیکس FX، از پیشرانه بنزینی بهره نمی برد. بلکه توان خود را از الکتروموتوری که روی محور جلو نصب شده، دریافت می کند. این الکتروموتور توانایی تولید 201 اسب بخار قدرت و 340 نیوتن متر گشتاور را دارد. شایان ذکر است که پک باتری به کار رفته در فونیکس FX EV دارای ظرفیت 61 کیلووات ساعتی است و با یک بار شارژ، به این کراس اوور برقی امکان پیمایش 430 کیلومتر را می دهد.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.